Som leder skal du håndtere et kaos af informationer 360 grader rundt om dit virke i vores nye digitale tidsalder. Du skal også holde gnisten tændt i dine medarbejderes øjne, for globale Gallup undersøgelser vidner om, at det halter fælt med engagementet på vesteuropæiske arbejdspladser.

Jeg har gennem mange år på ledelsesgange i Danmark oplevet, hvordan det ofte bliver taget for givet, at kommunikation det er bare noget, man kan og gør som leder. Jeg mener  det er forkert. 

Kommunikation er en svær disciplin og det i særdeleshed i vores nye digitale tidsalder. Lad mig give fire eksempler på hvorfor: 

  1. Alle kanaler til kommunikation, som vi er vokset op med, bliver disruptet og er under hastig forandring. Vi sidder mere bag skærme og skriver med hinanden, end vi taler sammen. Det personlige møde, den menneskelige kontakt, væk. 
  2. Mængden af data og informationer vokser eksponentielt og er blevet så store, at det er meget vanskeligt at følge med. Junglen af information truer vores overblik, og vi risikerer meget let at træffe forkerte beslutninger. 
  3. Se hvad der sker, når store sager ruller gennem medierne til hastige politiske debatter og spørg dig selv med hånden på hjertet, om det altid ser ud til at føre til de rigtige beslutninger. 
  4. Se hvordan dine børn og børnebørn går på Snapchat og TikTok. Du kan grine af det, ryste på hovedet eller ignorere det, men det er også din hverdag i morgen. 

Som leder skal du i din hverdag finde ud af, hvordan du håndterer al det kaos af information, der flyver om dine og dine medarbejderes ører. Jeg tror ikke, der er nogen, der kan gøre det alene. 

Det bliver taget for givet, at  du som leder får hjælp til bl.a. IT, HR, økonomi og jura, og selvfølgelig skal du også have støtte til din kommunikation.

Vi ender desværre med at tale mere om systemer, end vi taler om meningen med det hele

Jeg er overbevist om, at kommunikation i vores nye digitale tidsalder er det allervigtigste ledelsesværktøj at mestre – også for at du kan holde gnisten tændt i dine medarbejderes øjne.

Jeg har selv oplevet på ledelsesgange, hvordan det psykiske arbejdsmiljø let kommer under pres. Tempoet er højt,  forandringerne store, og der tales hele tiden om effektivisering, digitalisering og strukturer. 

Vi ender desværre med at tale mere om systemer, end vi taler om meningen med det hele. Om vores kerneopgaver, om det vi er ansat til, og som vi har uddannet os til at arbejde med. Om hjertet bag det hele. Om vores drømme og visioner.

Det er en kolossal kolossal udfordring, for når vi taber gnisten i menneskers øjne omkring os, mister vi engagement og taber værdi både fagligt og menneskeligt, som arbejdsplads og som samfund. 

Gallup laver undersøgelser over målingen af engagementet på arbejdspladser blandt medarbejdere i lande verden over. Det er systematiske målinger med ret skrappe kriterier for, hvornår man registrerer en medarbejder som værende engageret. 

Blot 10% af medarbejderne i vesteuropæiske lande bliver karakteriseret som “engagerede”

Gallup finder, at resultaterne fra de vesteuropæiske lande er nogle af de mest opsigtsvækkende. Blot 10 % af medarbejdere bliver karakteriseret som engagerede, mens 19 % bliver karakteriseret som aktivt uengagerede. Sagt på en anden måde modarbejder de nærmest deres egen arbejdsplads.

I USA er de tilsvarende tal 31 % og 17 %. Også i Latinamerika og i de asiatiske lande er tallene højere med 20-25 % engagerede og omkring 15 % aktivt uengagerede. Afrika ligger også over Vesteuropa med 14 % engagerede og dog 21 % aktivt uengagerede.

Når ret skal være ret, ligger Danmark i toppen i Vesteuropa med 16 % engagerede og 11 % aktivt uengagerede med Italien i den anden ende med de forbløffende tal: 5 % og 30 %.

Tal er tal, og der ligger mange analyser og tvivlsspørgsmål bag sådanne undersøgelser. Men vi ved jo også, at Gallup med deres meningsmålinger ofte er ret gode til at pejle folkestemninger. Derfor bærer meningsmålingerne et vidnesbyrd fra den virkelige verden. 

Værktøjer og træningsforløb til dig som leder

Jeg tror på, at danske ledere har et kolossalt potentiale for at vende skuden og tænde gnisten. Når vi taler meget om mangel på ressourcer og arbejdskraft i Danmark i f.eks. velfærdssektoren, så overvej hvor meget det vil betyde, hvis flere mennesker var ægte engagerede i deres arbejde og arbejdsplads. 

Det, du som leder med sikkerhed har indflydelse på og kan anvende, det er din kommunikation 360 grader rundt om dit eget virke. Det er derfor, jeg med baggrund i mit mangeårige virke som kommunikationschef og som certificeret mastercoach har udviklet værktøjer og træningsforløb til dig som leder. 


Læs mere og tilmeld dig mit træningsforløb.

Tags

Det er ikke muligt at kommentere på denne artikel