Er jeg på vej til en sekt? Amerika – jeg glæder mig til dine drømme og dit vanvid

Dagbog: Jagten på det gode arbejdsliv. John F. Kennedy Airport, New York, 29. november 2022. Følg dagbogen fra mine rejser hen over 2023 her.

“I’ve been doing research for almost 20 years and have published almost 300 papers. I’ve never seen anything like this. The results are absolutely incredible”. Siger forskere fra USA’s tredjehøjeste rangerende universitet virkelig det om Tony Robbins eventen ”Date With Destiny”, som jeg er på vej over til i Florida?

Jeg lukker min pc nu. Jeg skal ombord på Delta Airlines, flight 2900, til West Palm Beach. Er jeg på vej til en sekt eller til noget af den vigtigste viden om mennesker, udvikling og ledelse i verden? Er der friske krydderier at finde til nogle af de mange milliarder kroner og ressourcer, som vi bruger på ledelsesudvikling og arbejdsmiljø i Danmark – og hvor resultaterne synes at lade vente på sig?

Jeg er på vej til Date With Destiny i West Palm Beach, Florida, i verdens førende coachingmiljø hos den amerikanske coach Tonny Robbins. Han er ikke særligt kendt i Danmark – og måske ikke engang så anerkendt. Brudfladerne med dansk kultur er temmelig store.   

Fra morgen til sen nat skal jeg i 6 fulde dage deltage i en event med tusinder af deltagere online på skærme fra verden over i en lagerhal, som Tony Robbins har indrettet til et kolossalt virtuelt studie. Jeg deltager i selve studiet, hvor der vist er nogle hundreder fysiske pladser.

Måske har du set glimt fra Date With Destiny i Netflix dokumentaren ”I am not a guru”. Jeg hører mange tage afstand og rynke på næsen over dette amerikanske show, spørger om det er etisk i orden, om det er en religiøs sekt, og hvad i alverden jeg dog skal derovre.

Jeg forstår godt bekymringer og skepsis. Jeg har i 2022 deltaget i to større virtuelle events med Tony Robbins – ”Breakthrough 2022” og ”Unleash Your Power”. Jeg er også med i hans ”Inner Circle” i 2022 og følger bl.a.  deres virtuelle læringsprogrammer.   

Jeg kan sagtens tale med om det, der ”er for meget” i forhold til vores kultur og skikke i gode gamle Danmark. Noget vil jeg sikkert skrive om i dagbogen her. Også noget der nok vil overraske dig.

Men. Der er et men. Jeg har også set bagved. Moderne coaching blev grundlagt her i Amerika. Tonny Robbins globale univers og industri er bygget op på et solidt fundament af den stærkeste viden om mennesker, psykologi, sundhed, ledelse, kommunikation og personlig udvikling på de allerøverste videnskabelige hylder – og med 30 års solid evidens fra coaching med mange, mange mennesker. Herunder sportsstjerner, præsidenter og alverdens topledere i erhvervslivet.

For nylig læste jeg i en dansk avis, at et politisk parti foreslog 1,5 milliarder kroner mere afsat på finansloven til at skabe et godt psykisk arbejdsmiljø i Danmark. Det fik mig til at tænke over:

  • Hvor mange penge bliver der i grunden brugt samlet på projekter om arbejdsmiljø og ledelsesudvikling i Danmark?
  • Hvor mange ressourcer koster fx de obligatoriske medarbejdertilfredshedsundersøgelser, medarbejderudviklingssamtaler, arbejdsmiljøkonsulenter, arbejdstilsyn, arbejdsmiljøforskning og arbejdsmiljøudvalg på arbejdspladser i Danmark?

Jeg tør slet ikke tænke på det samlede beløb og antal arbejdstimer. Det er samtidig fakta, at:

  • Så godt som alle kurver for hvordan mennesker trives på arbejdspladser i Danmark peger den gale veje og har gjort det rigtig længe.
  • 30 års forskning og studier af Gallup med to nobelprismodtagere i deres forskningsteam peger på, at danske ledere sammen med andre vesteuropæiske ledere er blandt de værste i verden til at engagere og inspirere deres medarbejdere.

Mon ikke der er noget, vi kan gøre anderledes og bedre i Danmark?

Lige nu, her i flyet, læser jeg ind på noget af videnskaben bag og omkring Tony Robbins ”Date With Destiny”. Den gode, skøre, vilde, amerikaner har fået de ypperste forskere på Stanford University – som vist er det tredje højest videnskabeligt rangerende universitet i Amerika – til at lave følgeforskning omkring deltagernes oplevelser i eventen.

Jeg kan se, at forskerne udtaler, at de aldrig har set lignende resultater. Deltagerne oplever markant fremgang personligt og mentalt, og der kan måles fremgang i deres personlige præstationer i lang tid efter eventen. Deltagere, som har haft psykiske vanskeligheder eller brugt medicin, viser markante fremskridt – langt større end hvad der normalt kan måles efter fx psykolog behandlinger eller efter brug af medicin.

En af forskerne udtaler:

“I’ve been doing research for almost 20 years and have published almost 300 papers. I’ve never seen anything like this. The results are absolutely incredible”.

Jeg kan mærke, jeg virkelig glæder mig til at opleve denne event. Mon ikke jeg helt personligt kan lære en hel masse. Mon ikke den danske arbejdsmiljøindsats og ledelsesudvikling – og de gevaldige mængder ressourcer der anvendes i Danmark, og hvor resultaterne ikke synes at følge med – kunne trænge til friske krydderier.

Det er i grunden mærkeligt, så meget vi kigger skævt til amerikanerne. Jeg er netop fløjet over Atlanterhavet, som min mormors 4 brødre i forrige århundrede flygtede hen over på lange, farlige sejlture. De flygtede fra det idylliske fynske bondeland, hvor mennesker kun havde udsigt til trøstesløshed, trældom og fattigdom. Til drømmen om et nyt liv.

Amerika blev grundlagt af vores forfædre – er vi i grunden ikke en stor familie? Skulle vi måske følge lidt mere med i, hvad der sker derovre? I al min levetid har det sjovt nok været sådan, at det vi har set i Amerika, det er kommet til Danmark 10- år senere. Lad os da hugge det bedste og lære af det værste. Hvad er argumentet imod?  

Amerika – jeg glæder mig til at møde dine drømme og dit vanvid.

PS: Ganske symbolsk er jeg landet i praktiske udfordringer. Eventen starter om 2 dage, og i dag er det blevet mit lod at forsøge at skaffe en adapter til stikkontakter. Danske stik passer ikke uden videre til de amerikanske 😉.

Tilmeld dig gratis nyhedsbrev med viden og inspiration ca. 1 gang om måneden

Tilmeld dig min gratis gruppe på Facebook, InspirationsHub, hvor jeg jævnligt deler viden og gode råd.

Tags

Det er ikke muligt at kommentere på denne artikel